Hållbart, vad gör vi?

 

Hållbart, vad gör vi?

Här kommer vi guida dig i våra tankar om hållbart. En liten inblick i livsmedelsindustrins fuskande. Varför vi bakar på ekologiska råvaror. Vad vi gör i kampen mot matsvinnet. Med detta hoppas vi kunna inspirera fler att tänka till. Lösningen kanske inte alltid behöver vara att kasta, köpa den billigaste tårtan eller för den delen billigaste äpplet.

Du visste väl att det är du som kund och din efterfrågan som styr?

Om du inte efterfrågar ett fika utan tillsatser och fusk så kommer heller inte något börja bakas. Efterfrågar du inte ett svenskt ekologiskt äpple så kommer butiken nära dig heller inte börja köpa in.

Ren mat utan konstigheter (tillsatser)

Obehagligt, äckligt men sant. Visste du att vi i snitt får i oss 7 kg tillsatser per person och år? Vi har blivit så vana vid hel och halvfabrikat att vi knappt märker det längre.

Det här är hemligheten som ligger i tårtan som du kanske brukar köpa till kalaset. Här har ni en glimt från konditori och bagerivärldens fuskande.

Det vill vi bort från! Ren mat säger vi. Riktiga bakverk. Hantverk och utan onaturliga tillsatser.

Bakat från grunden och bort med hel och halvfabrikat. Vi lägger ner arbetskraft och timmar så det sjunger om det på att koka krämer, koka tryfflar, göra egna kanelbullefyllningar, baka fika och baka bottnar. På riktiga råvaror och inga fuskiga aromer eller smakförstärkare. Inga genvägar med färdiga vaniljpulver i påse eller chokladtryfflar uppslevade från en hink. Det är det värt alla dagar i veckan.

Ha i åtanke att det är få som bakar på hel och halvfabrikat som faktiskt marknadsför bakverket som det. En fusktårta och en hantverkstårta marknadsförs ofta med samma innehåll som ex: Hallonsylt, vaniljkräm, sockerkaksbotten, grädde och marsipan. Medans egentligen den ena kan innehålla 70 ingredienser, 31 tillsatser och 8 former av socker. En hantverkstårta innehåller kanske 10-15.

Sen ska man inte glömma, det finns naturliga tillsatser också. Man kan jämföra det med att svensk lag godkänner cirka 300 livsmedelstillsatser, medans ex KRAV godkänner endast cirka 50, och då är ingen av dessa tillsatser är naturfrämmande.

I en snabb förklaring är tillsatser ämnen som används för att berika en produkt eller ge den en önskad egenskap som konsistens, hållbarhet, färg, smak eller doft. När vi bakar sockerkaksbotten använder vi ex förutom råvaror som ägg och socker också tillsatsen bakpulver för att kakan ska bli fluffig. Bakpulver är en av de tillsatser som KRAV tillåter.

För att förtydliga så här nedan kan du se hur innehållsförteckningen till både vaniljkräm och en sockerkaksbotten till en tårta kan se ut.

Vill du lära dig mer om matfusket? Titta in sidan ÄKTAVARA.ORG

 

Ekologiskt

Vi väljer ekologiskt! Varje dag och utan tummande. Vårt mål är att inom 5 år vara 100 % ekologiska i vår produktion. Alla råvaror finns i dagsläget inte att få tag på som ekologiska men så fort de finns så är vi där.

När vi bakar rawfood är vi nästan redan i mål! Av 100 råvaror så är 99 st av dem ekologiska. När vi bakar vanligt fika är av 100 produkter ungefär 90 st ekologiska.

Dyrt men värt. Vi vill att den biologiska mångfalden ska finnas kvar. Vi vill att våra barn ska kunna växa upp på en välmående planet. Besprutningar skadar människor, djur och natur. Kolla gärna in rubrikerna nedan för en liten snabb-skola om konsekvenserna.

Vill du lära dig ännu mer om besprutade råvaror? Titta gärna in på KRAV.SE där hittar du kunskap och även artiklarna till många av dessa rubriker.

Kampen mot matsvinnet

isste du att ett hushåll slänger ca 45 kg ÄTBAR mat per person och år? Med en annan matte är det 51 ton ÄTBAR mat i världen som slängs varje sekund, dygnet runt. Att 30 % av världens jordbruksmark används för att producera mat som aldrig hamnar i magen. Att 28 miljoner ton gödselmedel används för att odla mat som i slutändan bara slängs. Att vatten motsvarande 100 miljoner olympiska bassänger går till spillo pga matsvinn.

SÅ VAD GÖR VI?

Vi gör skorpor av bullar, vi säljer fryst bröd, vi gör crostini, vi jobbar mot beställningar, vi planerar, vi räknar, vi hittar på nya bakverk, vi säljer slut. Vi håller stenkoll. Ändå blir det inte alltid som vi tänkt.

Hellre då göra någon glad än att ge med sig mot matsvinnet! Många grejer åker iväg till kyrkan som i sin tur delar ut till hemlösa och bättre behövande. Ibland åker vi själva och delar ut på äldreboenden i närområdet, ibland på sjukhus.

Och ibland säljer vi vad vi kallar för ÄT SNART-påsen. Ibland innehåller de en saftig liten bulle över från igår, en semla, en vara från butiken som gått ut i datum osv. Påsarna finns inte alltid men när det behövs.

Ta ägg som exempel, håller nästan 6 månader efter utgånget datum. En kakpåse, tappar ofta bara lite krydda i smaken. En gårdagens semla, hört talas om hetvägg? Eller ett gårdagens matbröd, spola under kranen så det blir blött. Grädda i 5-6 min i 100 grader så blir brödet som nytt. Bruna bananer är perfekta att göra glass eller plättar på!

Smaka, titta, lukta och tänk till.
Vill du ha tips på hur du kan ta tillvara på mat? Kolla in instagramkontot: toogoodtogo.se

Veganskt fika

Halva vårt fikasortiment i kaféet är alltid veganskt och rawfood. Rosa av rödbeta och hallon istället för onaturliga färgämnen. Sötad med agave eller lönnsirap istället för vitt socker. Nötter, frön och kokos istället för gluten och mjöl.

Äts på en dag eller två istället för konserveringsmedel. Och såklart, kall istället för varm för att behålla näring. Det är så vi bakar veganskt rawfoodfika. Lite nyttigare men jisses så gott! Naturligt och från växtriket.

Cashewnötter är något som flitigs används vid veganskt bakande. Våra cashewnötter köper vi från Smiling Cashew som jobbar hårt för att förändra arbetsvillkoren för cashewbönderna. Ända sedan Smilings start har de arbetat med att främja förädling av råvaror i Afrika. Initiativet har resulterat i att skapa livsviktiga arbetstillfällen och bra handelsvillkor. En fundamental grund med en viktig målsättning – att förändra en mörk cashewindustri.

57% av världens cashewnötter skördas i Afrika men bara 5% förädlas lokalt, vilket resulterar i att tusentals lokala jobb går förlorade. De oförädlade nötterna skickas istället till andra kontinenter för förädling. Vill du läsa mer om deras arbeta kan du göra det här: https://www.smiling.se/blood-cashew

Lokalt

Finns det svenskt så köper vi svenskt. Finns det ekologiskt och svenskt så ännu bättre. Det som finns lokalt försöker vi köpa lokalt. Visste du exempelvis att äggen i alla våra bakverk kommer från Klöverbergsgården. Våra mejeriprodukter i bakverken kommer från Norrländska bönder och Norrmejerier. Läsk i vårat kafé finns från Älvsbyn och Nyckelbryggerier. Vi köper alltid in svenskt mjöl. Norrländska charkprodukter från Hugosson. Kolsyratvatten från fjället Hirvasåive norr om Polcirkeln i Sverige. Glass från Boden osv osv osv.

Förbrukning och återbruk

Heja återbruk! Det som är förbrukat i någons ögon är guld i någon annans.

Alla kaffekopparna i vårt kafé kommer från olika loppisar, auktioner eller någons farmor, mormor osv. Kaféborden, kökssofforna och stolar lika så. Pynt i butiken? Jajamän, vi blir alltid lite kära ju mer kantstött och gammalt något är.

Vi försöker även tänka till och jobbar med komposterbara takeaway lådor, papperspåsar istället för plastpåsar och vi återvinner.

Och JA! Jublade vi den dagen då äntligen möjligheten till digitala kvitton i vårt kassasystem dök upp. Omkring 1,7 miljarder papperskvitton skrivs ut i Sverige varje år, enligt Svensk Handel. För det går det åt cirka 60,000 träd.

1 av 10 av våra kunder vill ha kvitton resterande har kastats i papperskorgen. Så tack och bock för att vi i vårt kafé äntligen kan kasta dem digitalt istället för fysiskt.

Nomineringar för vårt arbete

När man jobbar hårt med något så blev sidan lång. Vi har även under årens lopp lyckats få lite uppmärksamhet för vårt arbete med hållbarhet.

– Nominerade 2017 till årets hållbarhetspris.
– Nominerade 2018 till årets hållbara föregångare av white guide, som en av 20 butiker i hela Sverige.
– Fick stipendium 2019 från Sparbanksstiftelsen och Swedbank för vår drivkraft och arbete med hållbarhet och ekologiskt.
-2020 Nominerade till Norrbottens miljöpris.

-2021 just nu är vi med i ett hållbarhetsprojekt tillsammans med Energikontoret Norr, Almi och företagarna för att kunna stärka oss och bli ännu bättre på hållbarhetsfrågor.

Tårtor och söta ting.
Ekologiskt, hållbart, handbakat.

 

Öppettider :

Måndag-fredag: 11-16

Lördag: 11-15

AVVIKANDE ÖPPETTIDER:

13/7 Lördag: stängt

V.29-31: SEMESTERSTÄNGT

 

 

 

Kontakt

0920 – 133 63
order@lillaskafferiet.se
Björkgatan 41
973 31 Luleå
Karta